coachen

coachen

HET VERHAAL VAN MUZIEK

In de tijd dat ik op het conservatorium studeerde, werd sterk de nadruk gelegd op perfectie. Ik leerde om te spelen in een groot orkest. Podiumpresentatie en zoeken naar nieuwe concertvormen waren ondergeschoven kindjes: “van kamermuziek kun je niet leven”. Tegenwoordig is na een studie Uitvoerend Musicus een baan in een orkest niet meer de enige relevante optie, er zijn andere mogelijkheden.
Wanneer ik werk met musici kijk ik hoe iemand het verhaal van de muziek kan vertellen zonder zichzelf geremd te voelen door materiaal, lijf of geest.

 

SAMEN ZOEKEN NAAR EEN OPLOSSING

Mijn ingang is altijd: technische perfectie is hopelijk het eindstation, maar staar je niet blind op wat je nog niet kunt. Als ik kan horen en zien dat iemand bang voor is voor een bepaald passage in de muziek, dan vind ik het interessant om samen te zoeken naar een oplossing die werkbaar is. Bij het studeren vind ik het zelf fijn om te streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit, al is het maar een enkele toon. Als een enkele toon kwaliteit heeft, dan is dat een mooi uitgangspunt voor de rest.

Bij ensembles let ik met name op timing en samenspel. Je eigen partij kunnen spelen is prachtig, maar wat is je rol in het ensemble. Hoe is de communicatie met de andere leden en met het publiek. De kunst is om je eigen verhaal te vertellen en tegelijkertijd af te stemmen op je omgeving.

UA-141686106-1